Til spisesteder

Hold glutenfri varer væk fra mad med gluten. Under tilberedning og opbevaring skal varer uden gluten holdes adskilt fra fødevarer, som indeholder gluten. Det gælder både hjemme i ens eget køkken og i institutionskøkkener, som laver mad til personer med cøliaki. Mange med cøliaki har prøvet at få deres sædvanlige bageri til at bage brød med mel uden gluten. Men bagerierne skal være opmærksomme på, at det kan have uheldige følger for personer med cøliaki, hvis støv af hvedemel, krummer og rester af dej bliver blandet i det glutenfri brød. Problemet kan bl.a. løses ved, at dagens brødbagning starter med de glutenfri brød. Vær opmærksom på, at der kan være støv af hvedemel og lignende i kokosmakroner, marengs, kransekage eller andre kager naturligt fri for gluten, uanset om de er fremstillet på en fabrik eller i et bageri.

Ovenstående betyder at restauranter, caféer og lignende skal være opmærksomme på hvordan de tilbereder deres glutenfrie mad. Her er nogle enkle regler der skal følges:

  • Brug ikke de samme værktøjer eller beholdere til glutenholdigt og glutenfrit. Det gælder knive, røremaskiner, brødkurve - ja alt der kommer i forbindelse med maden. Skal de samme remedier anvendes så skal de rengøres meget grundigt inden man skifter fra glutenholdigt til glutenfrit.
  • En glutenfri ret skal holdes glutenfri gennem hele tilberedningen - er der ved en fejl blevet lagt brød under salaten, så kan salaten ikke anvendes !

Hvis ovenstående ikke overholdes kan maden ikke kaldes glutenfri.